Overprikkeld in de eerste werkdagen na mijn zwangerschapsverlof.

Na anderhalve week werken ben ik nog steeds op zoek naar de juiste woorden. Overweldigd door… Heimwee? Werkdruk? De eerste werkdagen verliepen zeker niet vlekkeloos en ik raakte echt even uit evenwicht door de hoeveelheid prikkels. Overprikkeld is dan misschien wel de meest passende beschrijving.

We hebben allemaal prikkels nodig om onszelf te ontwikkelen en op het werk goed te functioneren. In vakantieperiodes heb ik op het werk zelfs soms last van te weinig prikkels, waardoor ik mezelf ga vervelen of niet op gang kom. Nu raakte ik echter door teveel prikkels emotioneel, onzeker en had ik veel hoofdpijn.

Als ik terugkijk is het vooral een opeenstapeling geweest van interne en externe prikkels. Om te beginnen de emoties bij het afscheid nemen van Nova. Gedachten over wat ik nu allemaal in haar ontwikkeling ga missen en de angst dat onze band minder wordt. Gelukkig krijg ik de hele dag mooie foto’s. Ze heeft al een eerste kinderfeestje meegemaakt in de gastouderopvang. Ze vindt alle aandacht prachtig! Ik geniet deze avonden enorm van het geven van de papfles. Dat ze dan heerlijk in mijn armen in slaap valt, bevestigt onze onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Ik heb nog altijd veel verdriet dat mijn moeder al vanaf het begin van mijn zwangerschap ongeneeslijk ziek is. Mijn verlof heeft mij veel ruimte gegeven om met dit verdriet om te leren gaan en ook extra tijd voor haar met Nova en Ruben.

Ik kwam ook terecht in een hectische werksituatie met veel sociaal contact en geluid in onze nieuwe kantoortuin. De hoeveelheid afspraken heb ik zeker met de helft verminderd om voldoende tijd over te houden om collega’s te ontmoeten en bij te lezen. Ik kan jullie vertellen dat ik vanaf mijn tweede werkdag continu tussen de afspraken door met oordopjes muziek luister op de laptop om mezelf even af te zonderen in de kantoortuin en regelmatig naar buiten ga om even te ontspannen. Dit brengt mij trouwens op het idee om een keer een blog te schrijven over de voor- en nadelen van een kantoortuin.

Wat is nu voor mij helpend (geweest) om weer terug in balans te komen? Allereerst het eerlijk delen van mijn emoties en onzekerheden. Het delen heeft mij ruimte opgeleverd om te kijken welke prikkels ik ervaar. Daarnaast bewust momenten inplannen van ontspanning voor mezelf en voor ons gezin. Een heerlijk warm bad en een goede nachtrust doen wonderen. De neiging is vaak om gewoon door te gaan. Mocht jij nu ook teveel prikkels ervaren thuis en/of op het werk. Het is echt aan te raden om te kijken welke interne en externe prikkels er zijn en op welke wijze deze voor jou te beïnvloeden zijn. Doe dit niet alleen, er is namelijk zoveel mogelijk in verbinding met de ander.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Overprikkeld in de eerste werkdagen na mijn zwangerschapsverlof.

  1. wauw Esther, wat heb je dat weer mooi indrukwekkend verteld. Ik kan alleen maar zeggen dat je goed naar je gevoel moet luisteren. Ik herken heel veel van wat je schrijft over het werken na de bevalling. Sterker nog ik heb er soms nog steeds last van hoor, en dan vooral na vakantie waarin je intens veel van elkaar geniet! Je gevoel is dus niet raar, je bent een moeder en deze gevoelens horen er (helaas) ook bij…. Je bent een topper! Weet dat er mensen zijn die je graag willen steunen door te luisteren naar je in deze rollercoaster van emoties 😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s