Natuurlijk hebben kinderen van homoseksuele ouders niet vaker psychische problemen!

Vanmorgen las ik een artikel op Nu.nl over kinderen van homoseksuele ouders. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die homoseksuele of lesbische ouders hebben, niet vaker last hebben van psychosociale problemen in vergelijking met kinderen van heteroseksuele paren. Dit onderzoek is gepubliceerd in Child Development. De resultaten bevestigen de resultaten uit eerdere studies. Desondanks blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan gezinnen die wel problemen ervaren op het gebied van discriminatie. Dit artikel bracht mij op het idee om een blog te schrijven over onze kinderwens en onze ervaringen op het gebied van discriminatie.

Al vroeg in onze relatie hebben wij onze kinderwens met elkaar gedeeld. Met volle overtuiging dat wij met de steun van onze familie en vrienden een liefdevol thuis kunnen bieden aan onze kinderen. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom het artikel vanmorgen zoveel bij mij opriep. Natuurlijk ervaren kinderen die homoseksuele of lesbische ouders hebben, niet vaker last van psychosociale problemen. Wat voor ieder kind belangrijk is dat ouders vooral een solidaire omgeving hebben! Een solidaire omgeving is een van de buffers die Alice van der Pas al beschreef in haar Ouderschapsmodel. Zij is helaas deze zomer overleden op 83-jarige leeftijd. Zij was de inspirerende, kritische en zeer betrokken grondlegger van de ouderbegeleiding. Ik ageer vooral op het artikel omdat het risico bestaat dat men op basis van de titel de nadruk legt op de seksuele voorkeur van de ouder, terwijl het veel meer gaat over de omgeving en de aandacht die nodig is voor de risico’s voor kinderen als zij te maken krijgen met discriminatie.

Wij hebben ons voor onze kinderwens aangemeld bij VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Dit betekent een bewuste keuze voor een medisch traject en een ‘onbekende’ zaaddonor. Twee verplichte onderdelen in de aanmeldingsprocedure bij VivaNeo waren destijds het bijwonen van een informatiebijeenkomst en een intake gesprek met evt. doorverwijzing naar een psycholoog. De informatiebijeenkomst vonden we vreselijk. De bijeenkomst bleek enkel voor lesbische ouders te zijn. We zagen daarnaast op tegen het intake gesprek en hadden er ook moeite mee dat dit overkwam als een screening. Dit bleek voor ons zeker niet het geval te zijn. We zijn nog altijd vol lof over VivaNeo. Echter, ik stel nog altijd ter discussie of een dergelijke procedure recht doet aan een gelijkwaardige behandeling voor iedereen.

Het is heel bijzonder dat onze zoon geboren is op de dag dat het wetsvoorstel met betrekking tot het juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder aangenomen is. Hierdoor kregen wij een aantal maanden later gelijke rechten als ouders en hoefden we gelukkig geen adoptieprocedure te doorlopen. We gingen er vervolgens bij onze dochter vanuit dat alles al automatisch geregeld was. Het aangeven in het ziekenhuis bleek echter niet te gaan en de bureaucratie vervolgens… zucht. Over een ongelijke behandeling gesproken!

Wij maken gelukkig vooral leuke en bijzondere dingen mee. Tijdens de bevalling van onze dochter ging mijn vrouw even koffie voor zichzelf halen op de gang. Een verpleegster zeer ongerust en in staat om die man op de verloskamer eens flink de les te lezen dat hij zijn vrouw zelf koffie liet halen op het moment dat ze een kind ter wereld moest brengen hihi. Ik kan een boek schrijven over dit soort grappige momenten. We ontmoeten ook vaak mensen waarbij we het contact hartverwarmend vinden en waarbij we veel openheid ervaren in de vragen die men ons wilt stellen over onze kinderwens.

We zien steun vanuit onze omgeving als een voorwaarde voor geluk en als buffer tegen verdriet. Dit blijft meespelen in de keuzes die wij maken voor onze kinderen. Onlangs heeft dit nog gespeeld in de schoolkeuze voor onze zoon. Wij schatten in dat hij baat heeft bij een kleinschalige school met veel persoonlijke aandacht voor de kinderen. Wij zijn vervolgens gaan kijken op een christelijke basisschool in ons dorp. In het kennismakingsgesprek stellen we bewust vragen over de (voor)oordelen die er mogelijk zijn over homoseksuele of lesbische ouders. Onze harten zouden breken als hij te maken zou krijgen met een ongelijkwaardige behandeling of dat hij uitgesloten zou worden omdat hij twee moeders heeft. Ik kom er dan eerlijk voor uit dat we gevoelig blijven voor de mening van anderen en zeker als het gaat om het welzijn van onze kinderen. Over twee weken is het zo ver. Hij gaat dan naar deze kleinschalige school. We durven het aan en constateren dat we gelukkig steeds minder te maken hebben met problemen op het gebied van discriminatie. Ik kan met trots zeggen dat wij een solidaire omgeving hebben en onze kinderen liefdevol opgroeien.

 

 

2 gedachten over “Natuurlijk hebben kinderen van homoseksuele ouders niet vaker psychische problemen!

  1. Mooi geschreven en goed om er nog maar een keer iets over te schrijven. Voor ons zijn jullie gewoon twee top ouders die jullie kids opvoeden met alle liefde die jullie hebben te geven!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s