Hij is niet zijn gedrag!

Steeds meer wordt mijn gevoel bevestigd dat onze zoon gevoelig is en dat hij extra steun van ons nodig heeft. Hij is extra gevoelig voor sfeer, emoties van anderen, geluid, kriebelig materiaal, natte of vieze kleding en hij heeft bijvoorbeeld lang niet met zand gespeeld. Hij heeft een ongekend talent voor details en beleeft de dingen intensief. Ik ken niemand anders die zo geniet van een harmonieuze omgeving. Ik zie ook steeds meer dat hij wil zorgen voor de harmonie in onze directe omgeving. Hij leert mij veel over mezelf en over onze omgeving. Het is echter niet altijd gemakkelijk. Ik kom er achter dat er niks zo kwetsend is als de oordelen over het gedrag van je kind en daarmee indirect ook over jou als ouder.

Doordat onze zoon gevoelig is, raakt hij snel overprikkeld. Het is moeilijk om te achterhalen welke prikkels allemaal bij hem binnenkomen. Ik zie alleen op die momenten dat het hem niet lukt om de prikkels te verwerken en/of te filteren. Soms herken ik het ook te laat en ga ik vanuit onmacht en irritatie enkel begrenzen. Voor hem en voor mij is het lastig dat wanneer hij overprikkeld raakt, hij nog meer energie krijgt en hij echt kan gaan stuiteren. Juist dit gedrag is moeilijk te begrenzen en hij voelt als geen ander mijn onmacht. Er zijn momenten dat ik zelf even afstand van de situatie nodig heb om te zien dat hij niet kon ‘aarden’ en dat hij mij nodig heeft om dit te leren.

De onmacht en irritatie kunnen versterkt worden door bijdehante opmerkingen van de omgeving. Ik wil graag leren om dan direct te zeggen dat onze zoon dit gedrag vertoont, alleen als hij overprikkeld is. En dat dit helaas vaak samen valt in een omgeving met andere mensen. Hij is echter meer dan alleen dit gedrag en de oordelen ondersteunen hem en mij niet.

Ik ben op zoek naar goede literatuur over kinderen die overprikkeld raken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en eventuele (literatuur-)tips. Voor nu houd ik vast aan de overtuiging dat juist hij een liefdevolle omgeving nodig heeft en dat we hier beide in mogen leren.

 

 

 

 

 

8 gedachten over “Hij is niet zijn gedrag!

 1. Jullie hebben een geweldige zoon!
  En het is ook helemaal logisch dat als het wat drukker is dat hij wat drukker word, omdat hij wat meer tijd nodig heeft om prikkels te verwerken.. In rust. Wat een super mooie bewustwording. Krijgen jullie gewoon even cadeau van jullie zoon 💛
  Heel lief dat je het wil leren zeggen tegen de buitenwereld, om het te willen uitleggen, waarom dat zo is, misschien maak je mensen op die manier bewust dat ze soms misschien te snel oordelen, eigenlijk zou je uitleg niet nodig hoeven zijn…
  Top gezin 🌻

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw Esther . . . Wat zeg je dat weer mooi. Maar zijn we allemaal niet gevoelig/overgevoelig ? Want zeg nou zelf hoe wij reageren hangt ook af van waar we Zijn en met wie we zijn. Oordelen kunnen mensen heel snel en makkelijk, niet altijd fijn maar ook dat leer je wel naast je te leggen zolang je zelf maar weer waarom iwtrs gebeurd. De een word bij overprikkeling druk de ander kruipt in zijn schulpje. Ik denk dat je het heel goed doet nee dat weet ik wel zeker liefde en een basis heeft jou mannetje en daar kun je als kind echt op bouwen. blijven praten is denk ik het allerbelangrijkste hoe jong of oud diegene ook is die overprikkeld raakt. En voorbereiden zover als dat kan wat je gaat doen. Wat een raakvlakken hebben we stiekem toch samen 😘 je bent een toppertje en een super moeder

  Like

 3. Lieve Esther
  Wat een bijzonder stuk heb je geschreven over je lieve zoon.
  Wat een bijzonder vertaling en wat treffend en ook dapper tegelijker tijd om dit zo te beschrijven
  Heb inmiddels al volwassen zoons en in de opvoeding heb ik gedaan wat dacht dat goed was
  En blijkt dat ik wel op diverse punten anders had kunnen moeten doen
  Toch is er altijd nog een gevoels kwestie als mens
  En helemaal goed doe je het nooit
  De manier waarop juli dat doen verdient een dikke pluim
  Het is altijd een blijvend zoeken naar iets
  Mij kinderen zijn dus deur uit en nog weet ik het niet altijd hoe tehandelen
  Voor nu even een hele dikke knuffel

  Like

 4. Goed gezien Eshter en bijt van je af als die wijsneuzen of betweters beter denken te weten. Ruben is Ruben. Hij weet er strakjes best mee om te gaan, er komen nu zoveel nieuwe dingen op hem af.

  Verzonden vanaf Samsung-tablet.

  Like

 5. Lief gezin. Mooi omschreven. Ik snap dat het moeilijk is om hierin de juiste weg te vinden. Ik kan je niet helpen aan gepaste literatuur. Maar weet wel. Doe het samen zoals jullie denken dat het goed is. Wat een ander er van zegt doet er niet toe, maar het raakt je wel in je hart. Ook hierin vinden jullie samen de weg. Blijf vooral genieten van Ruben, want het is een kanjer. Liefs.

  Like

 6. Mooi geschreven! Ieder kind is anders, en reageert anders in verschillende situaties! Ik heb 2 dochters! En beide heel anders! Mijn oudste heel snel overprikkeld, en daardoor soms erg lastig gedrag, mijn jongste fietst overal makkelijk doorheen! En is niet snel van haar stuk te brengen!!
  Wat je zelf al zegt! Je kind is zoals hij is, en je geeft hem veel liefde! Dat is in mijn ogen het belangrijkste!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s