Optimisme, een keuze?

Samen met mijn zoon van vier jaar ben ik onderweg naar het ‘Engelenbos’. Ik zet de cd van Trijntje Oosterhuis op en vertel mijn zoon dat ik deze liedjes erg mooi vind en dan vaak aan oma denk. Hij herhaalt sommige zinnen die Trijntje zingt en dat klinkt zo vertederd uit zijn mond. Grappig ook hoe hij de tekst letterlijk neemt. Ik geniet ontzettend van zijn aanwezigheid en ik ben blij dat ik weer tijd voor mezelf vrij maak om mama op te zoeken. Ik weet even niet zo goed welke kant het uit gaat in mijn leven, maar ik werk er weer aan en dat voelt goed.

De laatste weken ervaar ik dat ik soms teveel een toeschouwer word in mijn eigen leven. Je herkent dit wellicht wel? Je bent druk met van alles en nog wat en je neemt te weinig tijd om even stil te staan. Bij mij uit dat zich tegenwoordig ook in te weinig tijd nemen om te schrijven. Gelukkig zijn er de laatste dagen weer meerdere momenten geweest dat ik voel dat ik leef en in contact ben met mezelf en met anderen. Hoe fijn is dat! Zelfs de tranen in de auto onderweg naar het ‘Engelenbos’ en op het bankje vlakbij het graf van mama voelen dan goed.

In onze vakantie ben ik geïnspireerd geraakt door zes denkers, die verspreid in een vakantieboek van flow, zes artikelen hebben geschreven over optimisme. Een bijzonder detail is dat het vakantieboek van mijn moeder is geweest. Het valt mij op dat de zes denkers er allemaal van uitgaan dat we in het leven een keuze hebben om optimistisch te zijn en te blijven. René Gude zegt in zijn artikel dat optimisme een houding is die je kunt ontwikkelen. Susan Neiman bestempelt een pessimistische houding zelfs als laf. Ik weet eerlijk gezegd nog niet zo goed wat ik van deze uitspraak vindt.

Ik herken mezelf in de woorden van Annemiek Leclaire dat tegenslag niet aan mijn voordeur voorbij is gegaan, maar dat ik dankbaar ben voor alles wat nu goed gaat. Ik ben tijdens de vakantie nieuwsgierig naar de link die verwijst naar de mogelijkheid om zelf een gelukstest te doen. Op de site van Marijke Schotanus-Dijkstra kun jij ook zelf de gelukstest doen waarover Annemiek schrijft: Howtoflourish.nl/welbevinden-vragenlijst. In de vakantie is mijn uitslag zeer positief. Ik ervaar een hoog niveau van welbevinden, oftewel ik floreer. Dit betekent volgens de test dat ik gelukkig en/of tevreden ben, en dat ik betekenisvol leef voor mezelf en voor anderen.

Ik vind het alleen niet altijd gemakkelijk om mezelf te blijven richten op de dingen waar ik plezier aan beleef en waar ik energie uit haal. Het lijkt wel alsof ik na onze vakantie weer mijn focus verlies. Is het echt zo dat we allemaal een keuze hebben om onszelf te richten op het negatieve of het positieve in het leven? Als ik denk aan mijn werk voor de dak- en thuislozenopvang, dan zie ik dagelijks de grote belemmeringen voor mensen om deze keuze te kunnen maken. Tegelijkertijd voel ik mezelf dan weer bevoorrecht als ik naar mijn leven kijk. Het is goed om de komende weken bewust te gaan zoeken naar de dingen die ik wil en kan veranderen. Ik voel me verbonden met de woorden van Neiman dat hoop op vooruitgang de motor is van verandering. Ik ben blij dat ik weer een paar woorden geschreven heb. Stilstaan is voor nu vooruitgang en ik doe mijn best mijn optimisme te behouden.

 

3 gedachten over “Optimisme, een keuze?

  1. Lieve Esther.
    Er zullen in het leven altijd negatieve en positieve momenten zijn. De kunst van het leven is te proberen je niet te laten onderdompelen door het negatieve, maar op zoek te gaan naar het positieve. Juist in de momenten dat het negatieve overheerst.

    Like

  2. Mooie woorden weer! En wederom herkenbaar, ik heb door de jaren wel geleerd dat het heel belangrijk is om datgene te doen wat je een goed gevoel geeft en of je gelukkig maakt. Want dan komt er het beste uit jezelf. Probeer de juiste balans te vinden en lukt dat niet alleen dan zijn er vast lieve mensen die je erbij willen helpen! Dikke knuffel (je doet het kei goed)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s