De vele betekenissen van tijd.

Tijd kent vele betekenissen. Tijd verzacht en men zegt dat het alle wonden heelt. De tijd zal het leren. Toch zorgt de tijd er ook voor dat er steeds meer momenten zijn die mij confronteren met het feit dat mama voor altijd weg is en dat ik daar iedere keer weer een nieuwe betekenis aan moet geven. Ik sluit bijna dit intensieve jaar af. Het jaar met zoveel eerste keren zonder mama.

In november was het een jaar geleden, dat we afscheid moesten nemen. De dag van het overlijden van mama herinner ik mezelf nog als de dag van gisteren. Het klopt dat de intensiteit van het verdriet in de loop van de tijd afneemt. Het heeft wel veel energie gevraagd om mezelf aan te passen aan de totaal veranderde situatie.

De laatste weken kreeg ik steeds vaker de vraag wanneer ik weer de tijd kon vinden om een blog te schrijven. Ook hier kent tijd weer vele betekenissen en is het tegelijkertijd zowel mijn vriend als mijn vijand. Tijd ging de laatste tijd soms aan mij voorbij. Zonder echt bewust te zijn van het leven. Om die reden heb ik een aantal maanden geleden gekozen om een training persoonlijk leiderschap te gaan volgen. Voor mij de uitdaging om mijn aandacht weer naar het nu te brengen en weer het maximale uit het leven te leren halen. Het is tijd om op te schonen en tijd te maken voor mezelf. Hoe mooi is het om te ervaren dat dit in zo’n korte tijd ook weer ruimte oplevert voor een korte blog.

5 gedachten over “De vele betekenissen van tijd.

 1. Ach Esther, gemis gaat nooit over… Vandaag kijk ik naar André Rieu. Dit deed ik altijd samen met mijn moeder, hand in hand, voor de open haard, wijntje erbij…, Zodra de eerste klanken komen, zit ik weer met mijn Marietje op de bank, samen hand in hand en ik geniet… wel met veel tranen, maar ook heel blij met de mooie herinneringen. Al 7 jaar zonder haar, maar ook met haar.. koester de mooie momenten.. Dag lieve Esther, dikke kus 😘

  Like

 2. .
  Lieve Esther.
  Tijd verzacht ook af en toe de pijn van het verlies en het gemis. Maar het lijkt soms ook dat de tijd de pijn groter maakt, zeker met deze dagen. Toch zijn er in dit afgelopen jaar ook mooie dingen geweest. Genoten heb ik met Ruben van onze ritjes naar ons Engelenbos. Dan stond de tijd even stil en kwamen mooie herinneringen aan oma Gerda, denk alleen maar aan de “kerstboom”. Maar het leven gaat door, daarin is de tijd onverbiddelijk en dat is goed.

  Like

 3. Lieve Esther
  Ben weer superlijm met je blog
  Je vertaalt de dingen van het leven waarbij niet de woorden voor kan vinden maar die wel in mij hoofd zitten
  Dikke knuffel

  Like

 4. Lieve Esther,

  Fijn dat je weer even tijd hebt gekregen om wat te schrijven. Ik miste ze ook. Jij weet de vinger op de juiste plek te leggen en te verwoorden voor diegene die dat niet kunnen.

  Geniet elke dag wijffie…. En haal de kracht uit je mooie gezin ❤️

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s