Betekenis geven aan het leven, dat doe je zelf!

Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor de wijze waarop je betekenis geeft aan jouw leven. Deze stelling heeft bij mij behoorlijk wat weerstand opgeroepen. Door de positie die ik ingenomen heb als kind binnen ons gezin, voel ik me sterk verantwoordelijk voor anderen en voel ik mezelf tekort gedaan. Door het inzicht in mijn familiesysteem ben ik opnieuw gaan kijken naar deze patronen. Ik begrijp het ontstaan van deze gevoelens en ik leer in kleine stappen mijn verantwoordelijkheidsgevoel meer los te laten. Hierdoor ervaar ik daadwerkelijk meer vrijheid om zelf betekenis te geven aan mijn leven en mijn pad te gaan ontdekken in het leven.

Ariane deelt in haar coachingssessies en trainingen veel over mensen die haar inspireren. Het raakt mij hoe Ariane mensen met elkaar in verbinding kan brengen en wijsheidstips en -lessen breed wil delen. Ze is inspirerend in het vragen van support en samenwerking om met elkaar te komen tot mooie inzichten en ontwikkelstappen. Zo worden we momenteel beide geïnspireerd door het boek: De Fontein. Grip op je leven door inzicht in je familiesysteem. Geschreven door: Els van Steijn. In haar werk baseert Els zich op twee uitgangspunten:

  1. Als onzichtbare patronen zichtbaar worden gemaakt, zijn ze beter hanteerbaar.
  2. De realiteit onder ogen komen werkt helend.

In mijn tweede blog als ervaringsdeskundige van de jaartraining persoonlijk leiderschap Leven vanuit mijn verlangen heb ik met jullie gedeeld wat mijn belemmerende overtuiging is om te leven vanuit mijn verlangen en welke patronen niet ondersteunend meer zijn voor wie ik wil zijn. Door mijn overtuigingen kan ik terugvallen in een ‘slachtofferpositie’. Het is niet gemakkelijk geweest om dit onder ogen te komen. Ik mis dan sterk de erkenning voor de verdrietige omstandigheden in mijn leven. Els beschrijft in haar boek dat mensen een meer of minder zwaar lot hebben. Haar ervaring is dat iedereen die zijn of haar eigen lot echt onder ogen ziet dat ook aankan en daar juist kracht aan ontleent!

Veel van de dynamiek in mijn leven is terug te voeren op mijn familiesysteem en deze patronen herhalen zich in mijn eigen gezin en verdere privé- en werkleven. Els van Steijn legt in gebruikelijke taal uit hoe deze dynamiek werkt. Echt een aanrader om dit boek te lezen als je meer wilt weten over het systemisch werken. Systemisch wil zeggen: oog hebben voor het enorme web waarmee en waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een (familie)systeem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst (v. Steijn, 2016, p. 16-17).

In het derde blok van de training hebben we stilgestaan bij de relatie met ouders en hoe een koppeling gemaakt kan worden met overtuigingen en patronen in het familiesysteem. Ik ben nog altijd diep onder de indruk van wat het met mij gedaan heeft om opnieuw ja te zeggen tegen mijn ouders, en grootouders et cetera. Met de overtuiging dat zij de enige juisten voor mij zijn. Dat ik altijd feedback mag geven en grenzen mag stellen. Maar dat ik hierin niets te eisen heb.

Mijn realiteit is dat ik vind dat mijn ouders niet altijd voldoende in staat waren om voldoende liefde en aandacht te geven, in de periode van psychische problemen van één van hen. En dat ook mijn ouders een tekort opgebouwd hebben in de relatie met hun ouders, mijn grootouders. Het opheffen van dit tekort is echter alleen mogelijk via mijn innerlijk proces. Ik heb ja gezegd tegen deze werkelijkheid, juist om er los van te komen. Ik zie dat ik door mijn familiesysteem enkel ruimte inneem, als die door de ander geboden wordt. Vanuit liefde voor mijn ouders heb ik (onbewust) gevoeld dat ik op momenten voor mijn ouders moest zorgen. Ik ben extra mijn best gaan doen en heb me verantwoordelijk gevoeld voor ons gezin. Ik ben hierdoor van mijn (juiste) plek gegaan.

Om inzicht te krijgen in de werking van het familiesysteem werkt Ariane veel met opstellingen. In de training creëren we met elkaar dit energetisch veld en blijven zoveel mogelijk uit de woorden. Hierdoor worden zaken zichtbaar die zich op een onderbewust niveau afspelen. Tijdens een opstelling wordt een vraagstuk centraal gesteld. Andere deelnemers zijn representant van elementen of mensen in het leven van de inbrenger. Ik ervaar en zie om mij heen dat tijdens een opstelling niet alleen nieuw inzicht ontstaat maar dat er meteen een helingsproces op gang komt. Ben je nieuwsgierig geworden naar de kracht van opstellingen, dan is het meer dan de moeite waard om in contact te komen met Ariane Sprengers. Meer informatie over haar werk in centrum de Spreng vind je op http://despreng.energy.

Een gedachte over “Betekenis geven aan het leven, dat doe je zelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s