Voluit leven door kwaliteiten zichtbaar te maken!

Persoonlijk leiderschap gaat over het leven leiden wat voor jou betekenisvol is. Het verkrijgen van inzicht in jouw persoonlijke kwaliteiten kan ondersteunen in het vorm geven van dit betekenisvolle leven. In mijn vorige blogs Leven vanuit mijn verlangen en Betekenis geven aan het leven, dat doe je zelf! heb ik stilgestaan bij mijn belemmerende overtuigingen en patronen om voluit te leven. In deze blog werk ik aan de hand van het kernkwadrant van Daniel Ofman een aantal van mijn kwaliteiten uit. Schrijf gerust mee en ontdek door dit voorbeeld wat jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn.

Een kwaliteit is een natuurlijke positieve eigenschap, die niet is aangeleerd. Vaak hebben kwaliteiten een positief effect op jezelf en op jouw omgeving. Eerder schreef ik in mijn eerste blog Wat de persoonlijk leiderschap training LEEFF!! voor mij betekent heeft. dat ik naast het emotioneel lichaamswerk, de groep het meest krachtige element van de training vind. In het vierde blok van de training, waar ik als ervaringsdeskundige aan deelneem, hebben we elkaar kwaliteiten en valkuilen toegekend. We hebben elkaar op een positieve manier feedback gegeven wat tot (nieuwe) inzichten heeft geleid. Een aantal van mijn toegekende kwaliteiten zijn: beschouwend, fijngevoelig, betrouwbaar, oprecht en bedachtzaam. Wat vind jij in jezelf gewoon? Of wat waarderen anderen vaak in jou? Nog leuker is het om deze vragen direct aan jouw partner, vrienden of collega’s te stellen! Het antwoord op deze vragen geven jou in ieder geval inzicht in jouw kwaliteiten.

Sommige kwaliteiten kunnen ook weerstand oproepen bij anderen. Daniel Ofman ontwikkelde een kernkwadrant, waarin hij inzicht geeft in deze onderlinge verhoudingen. Wat mij aanspreekt aan het model is dat hij ervan uit gaat dat ieder mens specifieke kwaliteiten bezit. Onderlinge spanningen komen voort uit te grote verschillen tussen deze kwaliteiten. Jouw kwaliteit kan namelijk recht tegenover het gedrag staan waar je allergisch voor bent.

Wat verwijten bijvoorbeeld anderen jou vaak? Of welk gedrag neig je van jezelf steeds weer recht te praten? Je kunt namelijk doorschieten in een kwaliteit en dan kan het jezelf in de weg gaan zitten of een negatieve uitwerking hebben op jouw omgeving. Mijn valkuilen zijn: onzichtbaar, afstandelijk, passief en besluiteloosheid. Voor mij zijn deze valkuilen herkenbaar en ik weet dat ze irritatie bij de ander op kunnen roepen. Ze houden mij ook tegen om de spannende stappen te zetten naar een leven, dat voor mij meer betekenisvol is.

Het positief tegenovergestelde van een valkuil is de uitdaging. Welke eigenschappen mis jij in jezelf? Of wat bewonder jij in anderen? Ik heb meer zicht gekregen op mijn uitdaging door vooral stil te staan bij de vraag wat anderen mij vaak toewensen. Ik mag mezelf meer profileren van anderen, meer daadkracht laten zien of ze vinden dat ik minder voorzichtig of onzeker moet zijn. Ik ben benieuwd waar jouw uitdaging(en). Wat helpt jou om meer regie te nemen in het leven? Laat gerust onder de blog een reactie achter.

Een allergie staat lijnrecht tegenover een kwaliteit. Het is als het ware de uitdaging waar de ander te ver in doorschiet. Vaak minacht je dit gedrag bij jezelf of bij anderen. Mijn allergieën zijn: arrogant, arbitrair en roekeloos. Vooral nu vind ik het kernkwadrant interessant worden. Het kwadrant daagt ons namelijk uit om te kijken naar de kwaliteit die ligt achter het gedrag waar jij en ik onszelf mateloos aan ergeren. Grote kans dat dit juist onze uitdagingen zijn waar we veel van kunnen leren. Omgekeerd is het ook het geval. Jij en ik mogen ons leven voluit leven en onze kwaliteiten zichtbaar tot uitdrukking brengen. De weerstand die het op kan roepen, kan juist leiden tot zelfinzicht en groei bij de ander. Zonde dus eigenlijk om kwaliteiten verborgen te houden!!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s