De kracht van zelfcompassie

Het is overweldigend om te ervaren hoe dichter ik vanuit mijn waarden leer leven, dat ik zoveel inspiratie en liefde kan voelen in ontmoetingen met andere mensen. In Leven vanuit mijn verlangen heb ik geschreven dat ik wil delen wat er in mijn hart leeft. Ik merk dat mijn reis naar binnen zich verdiept door als ervaringsdeskundige nogmaals deel te nemen aan de jaartraining persoonlijk leiderschap en intuïtie. Ik neem tijdens het schrijven van deze blog waar dat mijn wangen gloeien, dat ik een druk voel rondom mijn keel en dat ik kriebels heb in mijn buik. Ik wil graag twee bijzondere ervaringen met jullie delen die veel indruk hebben gemaakt. Ervaringen die nog lang van betekenis zullen zijn voor mijn persoonlijke ontwikkeling. De sensaties in mijn lichaam vertellen mij dat ik echt geraakt en geïnspireerd ben.

Als deelnemer van de training ben ik veel emoties onder ogen gekomen. Emoties die ik had opgeslagen in mijn lichaam. Hierdoor ontstond ruimte om te herstellen. Door deze ruimte, kan ik nu de helende principes van zelfcompassie echt ervaren. Ariane schrijft in een van haar blogs over een van haar leraren, Kristin Neff. Kristin heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kracht van zelfcompassie. Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Ariane neemt ons tijdens de eerste dag van het vijfde blok mee in een geleide meditatie. Ik laat me leiden door de warme stem van Ariane, die ondersteund wordt met prachtige muziek op de achtergrond. Ik ga terug naar een periode waarin ik persoonlijk verlies en verdriet gekend heb. Een hand op mijn hart en een hand daar waar ik de pijn en het verdriet voel. Ik merk op dat ik me niet eerder zonder oordeel met deze emoties heb kunnen verbinden. Het verlies en deze pijn hebben juist ook aandacht en liefde nodig om te herstellen. Dit inzicht laat me zoveel liefde en dankbaarheid voelen.

De tweede dag van dit blok ontmoet ik voor de tweede keer Marion de Bruijn en haar paard Saint. Ariane kent Marion al jaren en in de jaartraining biedt Ariane alle deelnemers de mogelijkheid om een dagdeel meegenomen te worden op reis door Marion en haar paard. Kijk voor het volledige aanbod van Marion op www.zoomtoyou.nl. Mijn ontmoeting met Marion en Saint is zo puur en veilig geweest. Ik vind Marion ontzettend sterk in haar observaties. Een liefdevolle vrouw die op haar eigen manier naar de wereld kijkt en haar eigen visie heeft ontwikkeld. Zo krachtig en inspirerend!!!

Saint verbindt zich vanuit gevoel, let niet op woorden, maar op hoe je je voelt. Daar liep ik naar Saint met de vraag over mijn professionele ontwikkeling en mijn wens tot het volgen van een opleiding. Ik schrijf nu met een glimlach op mijn gezicht dat Saint mooi niet reageerde op dat wat ik ‘bedacht’ had. Hij liet echt de stille taal van mijn lichaam spreken. Door zijn lichaamstaal wist Marion dat zij mij de vraag moest stellen welk verdriet ik achter me kan laten om meer energie en kracht te voelen. De tranen die over mijn wangen rolden, gaven het antwoord op de vraag. Zo’n intense ervaring, juist ook na het opgedane inzicht van de geleide meditatie.

Ik waardeer steeds meer mijn manier hoe ik naar de wereld kijk. Ik durf steeds meer te delen vanuit mijn hart en te inspireren. Ik voel steeds meer liefde voor mezelf en voel dat dit zo kan stromen in het contact met anderen. Ik realiseer mij dat deze ervaringen het verstand voorbij gaan. Zelfs dat woorden de intensiteit van deze ervaringen te niet kunnen doen. Persoonlijk leiderschap gaat voor mij steeds meer over liefde en te accepteren en te vergeven dat wat mij is overkomen. Het heeft lang mijn leven gekleurd en invloed gehad op mijn relaties. De liefde leert mij hoe ik in contact met mezelf kan blijven en ik mezelf echt kan verbinden met de ander. Ik kijk uit naar het zesde en tevens laatste blok van de training. Alle deelnemers gaan delen wat de training voor hen betekent heeft. Ook met hen voel ik me zo sterk verbonden.