Het vertrouwen in het vervolg van mijn reis.

Een prachtig oogstweekend. In het zesde en laatste blok van de training persoonlijk leiderschap en intuïtie staat het thema oogsten centraal. De deelnemers geven prachtige presentaties aan elkaar en aan hun partners, familieleden en vrienden. Ze delen wat de training voor hen persoonlijk betekent heeft. Als ik terugdenk aan de presentaties, zie ik het beeld voor me van een kiezelsteen dat in het water gegooid wordt. De kringen verspreiden zich langzaam over het water en het bereik wordt alleen maar groter. Zo bijzonder om te zien hoe ieders persoonlijk verhaal een uitnodiging voor alle aanwezigen is om zich ook open te stellen. Hetgeen we in de training gezaaid hebben, komt zichtbaar tot bloei!

De deelnemers, maar wij als teamleden hebben in de afgelopen maanden ook een intensieve reis afgelegd. Deze reis gaat voor ons allemaal door, ondanks het wegvallen van de structuur van de training. Ik merk dat het wegvallen van deze structuur impact op mij heeft. Het heeft een persoonlijke verdieping gevraagd om te ervaren dat dit voor mij over het thema: afhankelijk gaat. Ik wil graag samen met jullie in mijn laatste blog als ervaringsdeskundige stil staan bij dit thema. Als deelnemer vond ik het einde van de training destijds nog echt spannend. Kan ik hetgeen ik geleerd heb, toe blijven passen in mijn leven? Gaat dit wel lukken zonder de steun van de groep en Ariane? Nu voel ik meer vertrouwen en ervaar ik dat ikzelf regie heb op het vervolg van mijn reis.

Als teamlid hebben we bij aanvang van de training een focus voor onszelf aangebracht. We hebben dit in het team gedeeld en elkaar ieder blok ook rondom deze focus support gevraagd. Mijn focus bij aanvang van de training was ruimte innemen en mezelf niet wegcijferen. Ik heb de neiging om mezelf kleiner te maken dan de ander, of om de ander groter te maken door naar iemand op te kijken. Ik heb mezelf voorgenomen om niet enkel naar de andere teamleden en Ariane in het bijzonder op te kijken. Ik wil mezelf niet verliezen in het voldoen aan de verwachtingen. Ik wil ontdekken waar in het team mijn unieke, toegevoegde waarde ligt.

Jezelf ondergeschikt maken is eigenlijk ook een vorm van afhankelijkheid. Voor mij betekent dit concreet dat ik mijn gedrag en keuzes kan laten afhangen van wat de ander ervan vindt of nog erger: wat ik denk dat de ander ervan vindt. Dit uit zich bij mij in het te loyaal zijn naar anderen, teveel gericht zijn op anderen of op de behoeften van de ander en kritiek teveel betrekken op mezelf. Ik loop dan vast in het contact met de ander. Ik wil aan de verwachting van de ander voldoen en de ander weet uiteindelijk niet waar ik voor sta.

De ander krijgt daardoor ook de kans om over mijn grens te gaan doordat ik zelf te weinig ruimte inneem. Ik heb onlangs nog een situatie meegemaakt dat iemand over mijn grens ging. Ik kwam in een stroom van onzekerheid terecht. Terwijl ik eigenlijk goed aanvoel dat iemand niet integer is. Ik ontdek dat integriteit een trigger voor mij kan zijn om te reageren vanuit mijn ‘oude’ overlevingsmodus. Nu zocht ik echter bewust de tijd op om even alleen te zijn. Om alleen mijn eigen energie te voelen met behulp van een meditatie. Hoe meer ik mijn eigen gevoelens leer kennen en dit leer los te maken van mijn afhankelijkheid van de ander, des te beter ik ook in mijn eigen energie kan blijven en het duidelijker wordt wat er om mij heen gebeurd. Lastig om uit te leggen maar ik ervaar dan echt de meest recente versie van mezelf in het hier en nu.

In het laatste blok hebben we stilgestaan bij het belang om datgene wat we met elkaar gezaaid hebben, te blijven verzorgen. Voor mij betekent dit dat ik de diverse meditaties blijf doen. Dat ik mensen op blijf zoeken die mijn supporten en mij inspireren. Ik voel een sterk vertrouwen dat ik de structuur van de training los kan laten. Ik kan namelijk ieder moment zelf kiezen wat of wie ik nodig heb om mijn reis te vervolgen. Het allerbelangrijkste is dat ik hierin meer vertrouw op mezelf. Dit weekend ga ik voor het eerst deelnemen aan een stilte retraite van drie dagen. Een cadeau voor mezelf na deze intensieve reis bij De Spreng. Tevens als ultieme uitdaging om vanuit de stilte echt bij mezelf uit te komen en los te komen van de mening of de verwachtingen van de ander. Ik vind het spannend en heb er enorm veel zin in!

Mijn dankbaarheid is groot dat ik als ervaringsdeskundige deelgenomen heb aan de jaartraining persoonlijk leiderschap en intuïtie. Ik heb ervan genoten mijn ervaringen met jullie te delen. Mocht jezelf nog twijfelen of de training iets voor jou is? Je bent het meer dan waard. Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik vervolg mijn reis vol vertrouwen!