Mindful communiceren, de start van de opleiding.

Juist de weerstand die je voelt, die geeft je de kans om jezelf te overwinnen. Ik lees deze prachtige tekst twee dagen voordat ik met de opleiding mindful communiceren bij de Academie voor Open Bewustzijn start. De gezonde spanning voorafgaand aan de start van de opleiding verandert soms in weerstand en deze tekst vond ik zo bemoedigend.

In augustus 2017 ben ik gestart met het schrijven van blogs. Ik wilde meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling en (zelf)onderzoek. In de afgelopen jaren heb ik jullie meegenomen in mijn ontwikkeling door te schrijven over belangrijke thema’s in mijn leven: moeder-zijn, het verlies van mijn moeder en persoonlijk leiderschap en intuïtie. Ik wil jullie gedurende mijn opleiding graag weer meenemen in mijn ervaringen.

De opleiding mindful communiceren is het eerste jaar van de opleiding mindful coachen. De opleiding maakt gebruik van drie vakgebieden: boeddhistische psychologie, neurowetenschappen en mindfulness. Mindful communiceren gaat over het in contact zijn met anderen. Maar daaraan vooraf gaat het contact met jezelf. In het eerste jaar leer je daarom allereerst het contact met jezelf te verdiepen. Meer hierover lees je op de website van de Academie voor Open Bewustzijn, openbewustzijn.nl.

Ik wil jullie meenemen in een reflectie op een eerste oefening, die ik begeleid en in mijn ervaringen met het 80/20-experiment. De eerste oefening heet een kostbaar moment. De spanning voor het oefenen zorgt ervoor dat ik onvoldoende op mezelf gericht ben. Ik hoor de andere groepjes al starten en ik luister naar de wijze waarop de medestudenten de vragen van de oefening stellen. De opbouw van de vier stappen in de oefening is nog niet tot me doorgedrongen. Ik lees ze wel op maar het voelt niet prettig. Ik besluit om het kaartje met vragen voor me neer te leggen en minder dominant in mijn hand te houden. Ik vraag de ander om samen met mij diep adem te halen. Dit komt voort uit mijn behoefte maar ik voel tijdens het samen ademhalen direct de verbinding en ik vind mijn eigen woorden om vorm te geven aan de oefening. Een cruciaal moment voor mij met wederom een bevestiging dat ik vertrouwen mag gaan krijgen in mezelf en dat ik mag stoppen met mijn best te doen. Een van mijn uitdagingen voor deze opleiding: van waarnemen en aanpassen aan de ander, naar focus op mezelf en (zelf)regie nemen. Met een verdere verdieping van waaruit ik het mechanisme van waarnemen en aanpassen heb opgebouwd.

De kracht van de aandacht bij jezelf houden komt ook terug in het 80/20-experiment. Wellicht komt dit je ook bekend voor. In mijn blog over het Stilteweekend schreef ik ook over de kracht van de opdracht die we gedurende de stilteretraite mee kregen om het gehele weekend 80% van de aandacht op jezelf gericht te houden en 20% op de omgeving. Het 80/20-experiment kan je ook toepassen bij het beëindigen van een meditatie. Je neemt jezelf dan voor om tijdens het beëindigen van de meditatie niet meer dan 20% van je aandacht naar buiten te laten gaan. 80% van je aandacht mag je bij jezelf houden. Daarbij de uitnodiging om dit niet alleen na de meditatie toe te passen maar ook tussendoor in je dagelijks leven.

Tijdens het stilteweekend heb ik ervaren dat juist door het meer bij mezelf te blijven, de verbinding met de ander zo’n liefdevolle aanvulling kan zijn. Ook tijdens de oefening en het 80/20-experiment ervaar ik de kracht van deze verbinding. Ik heb in mijn aantekeningen opgeschreven dat ik mag gaan vertrouwen op mijn lichaamsgewaarwording en op het ‘wij’. Ik kijk ontzettend uit naar de tweede lesdag en naar de verdieping in het contact met mezelf en ook de ander! En ik ben nieuwsgierig of jullie mij hierin weer gaan volgen.

2 gedachten over “Mindful communiceren, de start van de opleiding.

  1. Leuk Esther om via deze blog iets te lezen over jouw ervaringen. Ik realiseer me dat ik, ondanks dat we samen de opleiding volgen, je nauwelijks ken. Ik zie je wel, maar ik weet nu dat ik slechts met de buitenkant van jou heb kennis gemaakt. Dat we nu, noodgedwongen, al een tijdje online les krijgen is ook niet bevordelijk voor een wat dieper persoonlijk contact. Ik hoop van harte om in de komende bijeenkomsten, niet alleen met jou maar ook met alle andere cursisten, een wat meer persoonlijk contact op te kunnen bouwen. Liefs Egbert 🙏

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s