De kracht van positieve ervaringen op het gevoel van geluk.

Al die tijd heb ik mezelf niet willen wagen aan een blog over corona. Ik heb geen behoefte aan het schrijven van een opiniestuk over corona en de (on)zin van alle huidige maatregelen. Wel voel ik steeds sterker de behoefte om aandacht te vragen voor de kracht van positieve ervaringen, juist in een tijd waar zoveel aandacht ligt op de negatieve impact van corona. Ik wil dit doen zonder de negatieve impact van corona te niet te doen. Ik wil enkel perspectief bieden dat de focus op de positieve ervaringen, de negatieve ervaringen kunnen verzachten en ik hoop dat jou dit juist door deze intense periode heen kan helpen.

Deze blog schrijf ik nadat ik geïnspireerd raakte door een prachtige tekst over de twee kanten van twintig twintig. Helaas staat er bij deze tekst geen auteur vermeld en om die reden zal ik de tekst niet in mijn blog kopiëren. Ben je toch nieuwsgierig, google dan op twee kanten van twintig twintig. De tekst gaat in op de twee kanten die het jaar twintig twintig heeft en vraagt ook aandacht voor wat het jaar ons allemaal gebracht heeft.

Inspiratie gaat voor mij over inzicht, herkenning, verdieping en vooral ook inspiratie tot het schrijven van een eigen tekst. In de tekst over de twee kanten van twintig twintig herkende ik de beleving dat het afgelopen jaar mij veel gekost heeft maar tegelijkertijd ook veel opgeleverd heeft. Het wegvallen van de dagelijkse structuur en het steeds veranderen van de maatregelen heeft ons als gezin stress opgeleverd. De impact hiervan op onze zoon met autisme is extra groot. Daarnaast werden wij als ouders uitgedaagd om allerlei taken en rollen te combineren vanuit huis. Ik had hierdoor regelmatig het gevoel altijd wel ergens tekort te schieten. Bovendien hebben wij ook in de familie in grote onzekerheid gezeten over twee familieleden die ernstig ziek geweest zijn. De impact van corona is, zo’n negen maanden nadat ze ziek geworden zijn, nog altijd groot op hun leven. Tenslotte heb ik zelden zo hard moeten werken als in het afgelopen jaar. Het opvangen van dak- en thuislozen kent vele uitdagingen in deze tijd en ik heb ook veel ongerustheid bij collega’s op de werkvloer gezien die hun dierbaren wilden beschermen tegen een besmetting. Ongekend hoe zij zich nog altijd voor de volle 100% inzetten voor deze kwetsbare groep mensen. Ik heb mezelf sterk verantwoordelijk gevoeld de opvang steeds weer te faciliteren binnen de veranderende maatregelen en omstandigheden en de collega’s hierbij optimaal te ondersteunen.

Op basis van de herkenning heb ik een verdieping aangebracht wat mij juist aansprak dat er ook aandacht besteed wordt aan wat het jaar ons gebracht heeft. Ik heb hiervoor een van mijn studieboeken geraadpleegd van mijn opleiding mindful communiceren (mindful coachen). In zijn boek: Geheugen voor geluk, laat Rick Hanson ons de boeiende wetenschap achter alertheid op positieve ervaringen zien. Leren om het goede in je op te nemen is als volledig en bewust het leven inademen. Het stelt ons in staat toegang te krijgen tot onze innerlijke vermogens: creativiteit, vitaliteit en liefde.

En dat is precies wat mijn positieve ervaringen zo kenmerkt, ik ben bijvoorbeeld niet eerder zo creatief geweest als in het afgelopen jaar. In het afgelopen jaar heb ik meer vorm kunnen geven aan de dingen die ik echt belangrijk vind. Ik heb mezelf ondanks de fysieke afstand met tijden zo sterk verbonden gevoeld met de mensen die mij dierbaar zijn. Ik heb meer tijd met mijn gezin doorgebracht en ook meer hersteltijd gekregen. Iemand heeft me ooit verteld dat negatieve ervaringen en stress niet in het leven verdwijnen en dat je daar ook niet direct invloed op uit kunt oefenen. Het gaat juist om voldoende herstelmomenten creëren. Ik merk tijdens het schrijven van deze blog op dat mijn positieve ervaringen vooral plaatsvinden in de herstelmomenten. Wellicht is dit voor zowel jou als mij een praktisch hulpmiddel om de positieve ervaringen meer aandacht te kunnen geven. Mijn focus voor twintig eenentwintig is om bewust herstelmomenten in te blijven plannen, ook als alle corona maatregelen weer opgeheven worden. Ik hoop dat hierdoor de positieve ervaringen, de altijd aanwezige negatieve ervaringen blijven verzachten. Ik wens jou dit ook van harte toe in het nieuwe jaar.

2 gedachten over “De kracht van positieve ervaringen op het gevoel van geluk.

  1. Inspirerend toch weer hoe je schrijft. Mooi woord …herstelmomenten.
    Ik probeer deze momenten per dag ook in te lassen. Lukt echt niet altijd. Tegenwoordig gun ik mezelf zelfs om even te gaan liggen. Voor een actieveling zoals ik is dit zo liefdevol ook naar mijn lichaam.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s